Pazartesi, Eylül 27, 2010

Yet another OCPJP

Eski adıyla Sun Certified Java Programmer (SCJP) olarak bilinen yeni adıyla Oracle Certified Professional Java Programmer (OCPJP) sertifika sınavını geçmenin vermiş olduğu iç huzur ile ve sizlerden gelen yoğun istek üzerine OCPJP tecrübelerimi bir yazıyla özetlemek istedim.

Her şeyden önce sınav 60 sorudan oluşuyor ve başarılı olmak için 60 sorunun %58'ini yani 35 soruyu doğru olarak yanıtlamanız gerekiyor. Oran az gibi görünsede soruların ne kadar yanıltıcı olduğunu ve sınavda başarısız olanların sayısının hiç te azımsanamayacağını düşününce neden bu kadar düşük bir oran seçildiğini anlayacaksınız.

Sınava kayıt olmak, sınava gireceğiniz yeri ve tarihi seçmek için http://www.register.prometric.com/Index.asp
adresini kullanmanız gerekiyor. Sitenin kullanımı oldukça kolay, kayıt aşamasında bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Burada önemli olan iletişim bilgilerinizi doğru olarak girmek elbette, özelliklede sertifikasyon sonrası materyalleri alabilmek için tabiki.  300$ olan sınav ücretini ise yine Prometric'in sayfası üzerinden kredi kartınız ile ödeyebilirsiniz. (Benimkini şirketim karşıladığı için şanslıydım elbette)

Sınava hazırlanırken okuduğum tek kitap sınavın geliştiricilerinin hazırladığı
SCJP Sun Certified Programmer for Java 6 Exam isimli kitap oldu.

Nacizhane tavsiyem  kitabı çok uzun bir aralığa yaymadan örneğin maksimum bir ay içinde okumanız sonraki bir yada maksimum iki hafta içinde örnek soru çözmeniz ve akabinde sınava girmeniz yönünde olacak.

Sınavdaki soru türleri kitaptaki ile neredeyse bire bir aynı ama kitaptaki sorulara göre biraz daha kolay olduğunu söyleyebilirim.

Kitaptaki örnek soruların dışnda tam bir sınav deneyimi yaşamak için
http://osborne.onlineexpert.com/elearning/
sitesine ücretsiz kayıt olduktan sonra "Free Master Exam" linki üzerinden ücretsiz olarak 3 master sınav içeren programı indirebilirsiniz. Sınav sonucunda hatalı sorularınızı açıklamalı cevapları ile birlikte rapor olarak alabilmenizede olanak sağyalan bu program sınavda sürprizlerle karşılaşma olasığınızı oldukça düşürecektir.

Tavsiye edebileceğim bir diğer önemli kaynak ise yine ücretsiz olan
http://scjptest.com/. Buradaki sorularla bire bir aynı olan iki sorunun sınavda karşıma çıktığını özellikle belirtmek isterim.

Son olarak tavsiye edebileceğim diğer bir ücretsiz kaynak ise http://examlab.tk/ . Buradaki sınav programınıda indirerek kullanmanız mümkün.
Küçük bir not : Windows 7 üzerinde "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini kullanmanız şiddetle tavsiye ediler, sınavın ortasında aniden kapanabiliyor.

Özet  olarak sınavı geçmek için kitabı baştan sona (tek bir satır bile atlamadan) okumak, kitaptaki örnek soruları çözmek yeterli olacaktır. Yüksek not almak içinse tabiki yukardaki örnek sınavları çözmeniz çok önemli.

Son olarak sınav süresi 180 dakika ve fazlasıyla yeterli.

Hepinize başarılar.

Cuma, Ağustos 13, 2010

Schema name conflict in collection

Bugün Spring WS(web servis) ile uğraşırken başlıktaki hata ile karşılaştım. Hatanın tam metni şöyle;

org.springframework.xml.xsd.commons.CommonsXsdSchemaException: Schema [ServletContext resource [/WEB-INF/schemas/ext_schema.xsd]] could not be loaded; nested exception is org.apache.ws.commons.schema.XmlSchemaException: Schema name conflict in collection. Namespace: urn:com.company.test

Hata ilk bakışta xsd(xml schema definition) dosyamızdaki namespace ile ilgili görünsede hatanın asıl sebebi çok daha farklı ve basit.

Spring WS xsd dosyalarımızı yüklerken konfigürasyon dosyasında belirtilen sıra ile yüklüyor ve eğer yüklemeye çalıştığı schema, henüz yüklenmemiş bir schema'yı import ediyorsa yükleme işlemi böyle bir hata ile sonlanıyor.

Bu yüzden konfigürasyon dosyanızda import edilen bir schema'nın, import eden schema'dan önce tanımlanmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

i.e.
classpath:/com/company/test/Base.xsd
classpath:/com/company/test/ImportsBase.xsd