Android kısaca, cep telefonları, tablet pc’ler, saatler, eğlence sistemleri, navigasyon sistemleri, ev otomasyonları gibi sistemlerin tümünde kullanılabilen Linux tabanlı açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir mobil platformdur.
Android’in en büyük artısı yazılımı üzerinde çalıştığı donanımdan tamamen soyutlamasıdır. Bu sayede ucuz, pahalı, herhangi bir marka mobil cihazda çalışabilir.
Evet sunduğu kullanıcı deneyimi tüm cihazlarda aynı değildir ama büyük bir kitlenin “"Akıllı telefon” ile tanışmasını sağladığı ve sağlamaya devam ettiği gerçektir.
Android platformu ile ilgili detaylar için http://www.android.com/about/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Gelelim bizi ilgilendiren kısma yani Android uygulamalarına;
Android uygulamaları temelde 4 kısımdan oluşur.
1) Activity : Activity, bir masaüstü uygulamasındaki pencerenin karşılığı olan, kullanıcı arayüzüne ev sahipliği yapan yapıdır.
2) Content Provider: Android uygulamaları hem güvenlik hem de uygulamaların birbirinden soyutlanabilmesi için doğrudan birbirlerinin verilerine ulaşamazlar. Bir veri birden fazla uygulama tarafından kullanılmak isteniyorsa erişim “Content Provider” yapısı ile sağlanır. Böylece content provider’ın sahibi veriyi paylaşırken hangi veriye nasıl ulaşılacağını belirlemiş olur.
3) Intent : Intent yapısı sistem bazlı bir mesajlaşma altyapısı olarak düşünülebilir. Uygulamalar arası iletişim, sistem bazlı uyarılar (GPS konum değişimi, Çağrı gelişi, SMS gelişi vb) intent’ler üzerinden tüm sisteme duyrulur. Bu duyuruyla ilgilenen uygulamalarda böylece mesajla ilgili aksiyon alabilirler.
4) Service : Activity’ler kullanıcı tarafından doğrudan ya da arka plan’da iken ihtiyaç olması tarafında sistem tarafından kapatılabilirler ve uzun süreli işler yapmak için tasarlanmamışlardır. Örneğin telefonunuzda müzik dinlediğinizi düşünün. Müzik uygulaması müzik çalma işini bir servis yaratıp işi ona delege ederek yapar. Böylece müzik uygulaması arkaplanda olsa dahi müzik çalmaya, kullanıcının input’larına tepki vermeye (Volume +/- tuşlarına cevap verme) devam eder.
Bir çok konuda olduğu gibi bu konu içinde http://developer.android.com/index.html adresini ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Bir sonraki yazıda Android uygulamamız üzerinde bir Android projesinin yapısını inceliyor olacağız.
Sonraki Tutorial: http://emrahkocaman.blogspot.com/2012/04/andtutorial-2-bir-android-projesinin.html
Tutorial Index: http://emrahkocaman.blogspot.com/2012/04/android-tutorials.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder