Cuma, Aralık 19, 2008

Lego MindStorms NXT


Robotiğin günümüzde geldiği yer ve kazandığı önem ortada. İnsanların show'larda ve TV'de görüp hayretler içerisinde izlediği robotlardan birisi sizin robotunuz olsun istemezmisiniz?


Lego MindStorms NXT bizleri robotik dünyayı yüzeysel de olsa keşfetmeye çağırıyor. 578 parçadan oluşan marifetli ufaklık USB ve Bluetooth aracılığıyla programlanıp yönetilebiliyor.
Ultrasonik gözleriyle görebilen, ses sensörleriyle duyabilen, dokunma sensörleriyle hisseden robotumuza hareket kabiliyetini ise 3 adet servo motor sağlıyor.
Aslında bu bir lego oyuncağı yani parçalarına ayırıp istediğimiz robotu dizayn etmek bizlere düşüyor.
http://www.robotthoughts.com/?s=lego bu adreste bu minik devin neler yaptığını görebilirsiniz.
İyi güzel hoşta bu oyuncağa bu hareketleri nasıl yaptıracaz?
Çözümü basit çok az programlama geçmişiniz varsa java tabanlı lejOS yada Microsoft Robotics Studio bu iş için biçilmiş kaftan. Hatta visual programming language diye tabir edilen diller sayesinde hiç programlama bilgisine sahip olmadan günümüzün yazılım mühendisi katili sürükle-bırak tarzında küçük bloklarla sizde robotunuzu programlamaya başlayabilirsiniz.
Setin fiyatı amazon.com'da 199$ gibi bir fiyattan satılırken her zamanki gibi ülkemizde resmi olmayan yollarla ve 650-850 YTL arasında değişen fahiş fiyatlarla satılıyor.
Bu kadar para veremem diyorsanız ücretsiz olarak dağıtılan MS robotics studio fazlasıyla işinizi görecektir.



3 yorum:

  1. merhabalar bu robotu daha ucuza bulabilirmiyiz bilgilerinizi istiyorum tşk

    YanıtlaSil
  2. ebay.com'da daha ucuza bulabilmek mümkün fakat büyük olasılıkla gümrük'te sorun çıkacaktır.

    ürünü edinmenin en kolay yolu gittigidiyor.com'dan ürünü bulup satıcılarıyla yüz yüze pazarlığa girişmek olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. amazon.com veya ebay.com gibi sitelerden alabilirsiniz. Fakat gümrükte dolar için 150$ euro için 150€ limiti var. Bu değerler aşıldığı taktirde ürüne vergi uygulanır. Bu durumu aşmak için baş vurabileceğiniz bir iki yöntem söyleyebilirim.
    "Lego MindStorms NXT 2.o" ın "NXT Intelligent Brick" adı verilen işlemci kısmını bir siprişle (yaklaşık 144$) kalan kısmını da 2.bir siprişle alabilirsiniz. Bu yöntemle 2 kez kargo bedeli ödersiniz ama Türkiyede satılnlara göre çok çok ucuz olacktır.
    Bir diğer yöntem ise demin bahsettiğim sitelerden bu ürünün 2.el olanlarını 150 dolar altında fiyatlara düşürebilmek. Bunun için bu siteleri sık sık ziyaret etmeniz gerekmektedir.
    Son olarakta varsa eşiniz dostunuz yurt dışından sipariş etmeniz :) olacaktır.
    Umarım herkes bu gibi ürünlere ederi kadar para ödeyerek sahip olur.

    YanıtlaSil